Çocuklarda Ateş Ölçümü Makad termometresi kullanarak makattan, ağız termometresi kullanarak ağızdan veya aynı tip termometre kullanılarak koltuk altından ateş ölçülebilir. Makat termometresinin ucu kısa ve küttür, ağız termometresi uzun ince uçludur. Ağız termometresinin 4-5 yaşından küçük çocuklarda uygulanması zordur. Normal koltukaltı sıcaklığı 36-36,5 °C kadar daha düşüktür. Günümüzde digital termometrelerle de deriden kısa sürede ateş ölçülebilir.
Hekiminizi aradığınızda çocuğunuzun ateşini ölçmüş olmanız ve ateşi nasıl ölçtüğünüzü söylemeniz önemli ve gereklidir.
Çocuklarda Ateş ölçerken şunlara dikkat etmelisiniz:
- Sabah erken ve akşamüstü geç saatler ateş ölçümü için eh uygun zamanlardır.
- Eğer çocuğunuz çok hasta görünüyorsa ateşini daha sık ölçerek durumunu kontrol edin.
- Çocuğunuz birkaç gündür rahatsız ise hergün aynı saatlerde ateşini ölçmeye gayret edin.
- Ateş ölçmeden önce çocuğu yarım saat kadar sakin tutun.
- Ağızdan ısı ölçerseniz (büyük çocuklarda), önceki yarım saat içinde soğuk ya da sıcak yiyecek-içecek vermeyin.
- Ateşi ölçerken çocuğunuzun yanında bulunun ve böylece ateşini ölçtüğünüz süre içinde sakin olduğundan emin olun.
- Termometreyi okuduktan sonra ılık su ve sabunla yıkayıp, alkolle silin ve kutusuna yerleştirin.
- Ateş ölçme tekniği
Bebeklerde En Doğru Ateş Ölçümü Nasıl Yapılır ?
Bebeklerde Makaddan Ateş ölçümü:
Rektal termometre kullanılır. 2 yaşın altındaki çocuklarda uygulanır. 2,5 kg’dan düşük tartılı yeni doğan bebeklerde makaddan ısı ölçümü sakıncalıdır. İshalde de makaddan ısı ölçülmemelidir. Ateşi ölçmeden önce termometrenin ucuna az miktarda vazelin sürülerek kaygan hale getirilir. Oturur vaziyette dizlerinizin üzerine bir örtü sererek yüzükoyun dizlerinizin üzerine ya da düz, emniyetli bir yüzey üzerine (beşiği, yatağı da olabilir) yatırabilirsiniz. Çocuğunuzun başı sol tarafınızda olmalıdır. Sol elinizle çocuğu sırtından sıkıca tutun ve kalçalarım yavaşça ayırarak termometrenin civalı ucunu makata 2 cm. girecek kadar yerleştirin. Çocuğun hareketsiz kalmasına özen gösterin. Termometreyi elenizle sürekli tutarak dışan çıkmasını önleyin. Ani hareket, termometrenin kırılmasına yol açabilir. Termometreyi 2-3 dakika tuttuktan sonra yavaşça çıkarın. Çocuğunuzun altım bağlayarak yerine yerleştirin. Derecenin üzerindeki vazelini bir bezle silerek dereceyi okulun. Bunun için dereceyi renkli veya parlak çizgiyi görünceye kadar çeverin ve bu çizgiyi rakamların üzerinde izleyin. Her iki küçük aralık l°C’nin onda birini gösterir.
Koltuk altından ısı ölçümü:
Her yaşta uygulanabilir. 2 yaşından büyük çocuklar dereceyi kendileri koltuk altlarında tutabilirler. Çocuğu soyun. Koltukaltı kuru olmalıdır. Derecenin ucunu koltuk altının en çukur yerine yerleştirin. Bu taraftaki kolun çocuğunuzun göğsü üzerinde bükülü kalmasını sağlayın. Derece bu halde 3-4 dakika kalmalıdır.
Ağızdan ısı ölçümü:
Ağız içinde dereceyi tutabilecek ve anlayabilecek yaştaki çocuklara uygulanabilir. Bunun için ağız derecesi kullanılır. Derecenin civalı ucu çocuğun dilinin altına yerleştirilir. Çocuğa dudaklarım sıkıca kapalı tutmasını ve burnundan nefes almaşım söyleyin. Konuşmamasını sağlayın. Termometreyi ısırmamalıdır, kırılabilir. Ağız içinde 2-3 dakika tutun.
Solunum yollarım tütün hastalıklar çocukluk çağında oldukça yaygındır. Bu hastalıklar arasında soğuk algınlığı (nezle, grip), boğaz ve bademcik iltihabı, kulak iltihabı, sinüzit, gırtlak, nefes borusu ve hava yollarının iltihabı, zatürre ve küçük hava yollarının iltihabı ve daralmasına yol açan hastalıklar sayılabilir.
Kalp hastalığı veya astımı olan çocuklarda solunum yolu hastalıkları daha ağır seyreder.
Alt ve üst solunum yolu hastalıklarının en sık görülen belirtisi öksürüktür. Ateş, burun akıntısı, burunda tıkanıklık, nefes darlığı (sık nefes alma, nefes alırken göğsün inip kalkması), diğer belirtileri oluşturur. Yeni doğan bebeklerde meme emmeme, inleme, morarma olabilir. Çocuklarda solunum yollarının ciddi hastalıkları sırasında işta azalması, beslenirken çabuk yorulma görülebilir. Kulak akıntısı, dalgınlık, havale de olabilir.
Çocuğunuzda hafif ateş ve öksürük dışında belitti olmasa da doktora başvurunuz. Hastalık süresince çocuğunuzun aldığı sıvıları, yiyecek ve içecekleri, anne sütü alıyorsa emzirme sıklığını artırınız, burun tıkanıklığı varsa beslenmeden önce fizyolojik serum damlatarak çocuğun rahat nefes almasını sağlayınız, evinizi sık sık havalandırınız ve evde sigara içilmesini engelleyiniz. Çocuğunuzu çok sıkı giydirmeyiniz. Çocuğun bulunduğu oda ve çok sıcak veya çok soğuk olmamalıdır. Âteş için gerekirse parasetamol verebilirsiniz.
Çocuğum Ateşlendi Ne Zaman Doktora Gitmeliyim ?
Aşağıda sayılan durumlarda hiç vakit geçirmeden hekiminize veya bir sağlık kuruluşuna başvurunuz:
Yeni doğan bebeğinizde hırıltılı solunum, inleme, solunumun düzensiz oluşu ve zaman zaman kesintiye uğraması, emmeme, karnın da şişlik, 39 derece yüksek ateş veya vücutta seğirme, havale ve dalgınlık (hareketlerin azlığı, ağlamama gibi) ağır hastalık belirtileridir. Mutlaka doktorunuza başvurunuz. Bunların dışında
- Çocuğunuz nefes alırken gırtlaktan veya akciğerlerden gelen sesler (ötme, ıslık sesi, hışırtı, gıcırtı gibi) duyarsanız,
- Çocuğunuzun keşi kısık veya boğuk ise,
- Çok sık nefes alıp veriyorsa,
- Çocuğunuz sıvı besinleri bile yutmayı reddeder ve ağızdan akıtırsa,
- Çocuğunuz konuşmayı veya ses çıkarmayı bile reddederse,
- Alman önlemlere rağmen ateşeni düşüremezseniz,
- Çocuk çok huzursuz ise, daha rahat nefes alabilmek için oturuyorsa veya sürekli yatmak istiyorsa,
- Nefes alıp verirken burun kanatlarında hareketler, göğüste ve kaburgalar altında içe çekilmeler görüyorsanız.
- Nefes darlığı olmasa bile çocuğunuz çok hasta görünüyorsa hekiminizi arayınız veya hastaneye başvurunuz.